YuMi Smart Gripper commands

Hi there,

I'm using a virtual controller in RobotStudio to control a YuMi robot, including controlling the Smart Grippers with the provided builtin commands. When I try and use any of the commands provided in the gripper product manual (in this case Hand_Initialize) the following error occurs:
IRB_14000_0.5kg_0.5m/RAPID/T_ROB_L/MainModule(3,9): Reference error(130): Reference to unknown procedure Hand_Initialize.	14/02/2017 14:52:52	General
I'm guessing I've not included the gripper commands in the build, but can't find any information on how to do this. I've installed SmartGripper 3.52 from the RobotWare Add-Ins, and the error still occurs. I've attemped to create a new solution with station and robot controller, and even when I select "Customize options" in the controller set up I can't find any settings referring to the grippers. 

Many thanks

Answers

  • davidshanerdavidshaner Newbury, OH
    SmartGripper commands changed with version 3.51. Instead of starting with "Hand_" they start with "g_". i.e. g_Init(), g_GripIn(), g_MoveTo(), g_GetState(), etc.
  • John_VerheijJohn_Verheij Netherlands ✭✭
    There are a few steps you have to follow

    1. Install SmartGripper Add-Ins. In my case version 3.40 and 3.52 are available



    2. Open the Installation Manager




    3. In the Controllers tab select your (virtual) system



    4. In the Products tab install the SmartGripper (The Select Product screen appears when you click on the "Add..." button)



    5. In the Options tab, make sure you have selected the options: "709-1 DeviceNet Master/Slave", "841-1 EtherNet/IP Scanner/Adapter", and "617-1 FlexPendant Intertace"



    6. In the Confirmation tab click on "Apply"

    7. Make Backup of your system (because we need to reset the system)

    8. Reset System (I-Start)



    9. Restore the Backup

    10. I have installed SmartGripper 3.52, with RobotWare 6.04.01. So as mentioned by David, the instructions start with "g_"





  • IzaRIzaR Poland

    Hi,
    I follow your instruction and installing Smart Gripper was completed with success, but I still cannot use command to use SmartGripper in my application. There is something that could I miss?

    I will be grateful for your help.

  • tobyUCTtobyUCT Austria
    edited August 2017
    Hi guys,

    I currently have a similar problem: I installed the SmartGripper AddIn as instructed above but don't have access to any "g_"-commands in my modules. Is there anything else I have to do? 
    EDIT:
    Now it worked. After several restarts of RobotStudio and System resets I can't say what the problem was but I made it.
    After the last System Reset I didn't load the backup but synchronized the station to RAPID - maybe that was where something went wrong before... 


    Also, where can I get the gripper manual? I would search for solutions in there myself but I googled for it and it's nowhere to be found :(


    Regards,
    Toby
    Post edited by tobyUCT on
  • jhonnikolsonjhonnikolson United States
    good to see this discussion! it is really helpful for me.
Sign In or Register to comment.